رسوبات در چیلر چه مشکلاتی ایجاد می کنند؟
رسوبات شکل گرفته در لوله ها و مجراهای عبور آب مانند یک عایق عمل کرده و مانع تبادل حرارت بین آب و مبرد می شوند. از طرف دیگر، رسوبات مسیر عبور آب را تا حدودی مسدود می کنند و موجب کاهش جریان آب در کندانسور و اواپراتور می شوند. همچنین با کاهش نرخ انتقال حرارت، فشار مبرد در کندانسور افزایش و فشار اواپراتور کاهش می یابد که موجب کاهش ظرفیت کمپرسور و افزایش مصرف انرژی آن می شود. اسیدشویی و راه اندازی چیلر ارزان
اسید شویی چیلر
برای از بین بردن رسوبات تشکیل شده در اواپراتور و کندانسور از روش اسیدشویی چیلر استفاده میکنیم. در این روش، یک محلول اسیدی (Descaler یا دیسکِلر) توسط یک پمپ در مسیر عبور آب جریان پیدا می کند.
محلول اسیدی می تواند رسوبات را در خود حل کرده و آن ها را از سطوح داخلی مبدل های حرارتی پاک کند.
البته به دلیل خاصیت اسیدی، استفاده نادرست از این محلول ها می تواند موجب خوردگی لوله ها و بدنه تجهیزات نیز شود.
در محلول های مورد استفاده برای اسیدشویی چیلرها معمولاً از هیدروکلریک اسید یا سولفامیک اسید با غلظتی بین ۲۳ تا ۲۷ درصد استفاده می شود.
مراحل اسیدشویی چیلر
فرآیند اسیدشویی چیلر به طور کلی با گردش محلول اسیدی در اواپراتور و کندانسور آبی انجام می گیرد، ولی این فرآیند مراحل و گام های جزئی تری دارد که توسط شرکت های سازنده محلول های اسیدشویی یا کارشناسان مربوطه تعیین می شود. مراحل زیر بر اساس دستورالعمل کاربری یکی از شرکت های سازنده ارائه شده است:
کندانسور یا اواپراتور را با بستن شیرهای ورود و خروج آب از سیکل عملکردی خود جدا کنید.
آب موجود در اواپراتور یا کندانسور را تخلیه کنید.
اتصالات ورودی و خروجی اواپراتور یا کندانسور را جدا کنید.
مطابق شکل زیر، با استفاده از شیلنگ، ورودی و خروجی آب در اواپراتور یا کندانسور را به پمپ و مخزن سیرکولاسیون متصل کنید.
مراحل اسیدشویی چیلر
پمپ را روشن کرده و محلول اسیدی را به مدت ۲۰ دقیقه در اواپراتور یا کندانسور به گردش در آورید. سپس پمپ را خاموش کرده و اجازه دهید محلول اسیدی برای ۲۰ دقیقه به صورت ساکن باقی بماند.
بعد از گذشت ۲۰ دقیقه اول گردش اسید، PH محلول را اندازه گیری کنید. PH محلول اسیدی قبل از استفاده بین ۰ تا ۱ است. اگر بعد از ۲۰ دقیقه اول، مقدار PH محلول به حدود ۳ تا ۵/۳ رسید، مقدار بیشتری اسید اضافه کنید تا PH محلول به حدود ۱ برسد. این کار را در طول مدت گردش اسید در اواپراتور یا کندانسور ادامه دهید.
اواپراتور یا کندانسور را از محلول اسیدی تخلیه کرده و محلول را در ظرف دیگری جمع آوری کنید.
ادامه
پس از خارج کردن محلول اسیدی از چیلر، اواپراتور یا کندانسور را با گردش آب بشویید تا تمام ذرات رسوبات و محلول اسیدی باقیمانده در درون آن ها خارج شود. برای این کار، پمپ سیرکولاتور را خاموش کنید. سپس شیلنگ بازگشت به مخزن سیرکولاسیون را از آن جدا کنید و سر آن را در فاضلاب یا یک مخزن دیگر قرار دهید. یک شیلنگ آب تازه به مخزن سیرکولاسیون متصل کرده و پمپ سیرکولاتور را روشن کنید.
برای ۱۰ تا ۱۵ دقیقه یا تا زمانی که آب خروجی شفاف شود، به عبور آب از اواپراتور یا کندانسور ادامه دهید.
برای خنثی سازی کامل اسید باقی مانده در اواپراتور یا کندانسور می توانید سدیم بی کربنات (جوش شیرین) به آب در گردش اضافه کنید.
پس از شستشوی کامل چیلر و خنثی سازی اثرات اسیدی، شیلنگ ها را از پمپ سیرکولاتور و مخزن سیرکولاسیون جدا کرده و اواپراتور یا کندانسور را مجدداً به ورودی و خروجی های مربوطه در سیستم تهویه مطبوع متصل کنید.
چه زمانی چیلر نیاز به اسیدشویی دارد؟
معمولاً توصیه می شود که چیلرها هر سال یک بار اسید شویی شوند، اما این امر بستگی به شرایط عملکردی چیلر از جمله کیفیت آب شهر و استفاده یا عدم استفاده از سختی گیر دارد.
اگر کیفیت آب مورد استفاده در چیلر نامناسب بوده و سختی آن بالا باشد ممکن است چیلر دو بار در سال نیاز به اسیدشویی داشته باشد. از طرف دیگر، اگر سیستم چیلر دارای سختی گیر بوده و آب مورد استفاده در سیکل چیلر دارای کیفیت بالایی باشد، ممکن است چیلر تا چند سال بدون نیاز به اسید شویی به خوبی کار کند. ( برای آگاهی بیشتر مقاله قبل از خرید چیلر به این نکته توجه کنید!! را مطالعه کنید. )
علاوه بر برنامه زمانی برای اسیدشویی دوره ای، علائمی نیز وجود دارند که نشان می دهند مقدار رسوبات بیش از حد مجاز شده و چیلر نیاز به اسیدشویی دارد. مهم ترین این علائم موارد زیر هستند:
بالا رفتن فشار و دمای دیسشارژ کمپرسور (فشار و دمای مبرد در کندانسور)
داغ شدن کمپرسور و بالا رفتن دمای روغن آن
موارد ایمنی اسید شویی کویل ها و چیلر
اسید در واکنش با رسوب تولید حباب و لرزش شدید در شلنگ و مدار می کند که باید از محکم بودن و سفت بودن اتصالات اطمینان داشت.
چون واکنش آب با اسید واکنش میدهد حتما باید اسید را به آب اضافه گردد نه آب را به اسید. مقدار اسید جهت اسید شویی چیلر حجم کل مقدار کندانسور، و بشکه و شلنگهای مدار اسید شویی تخمین و مقدار اسید مورد نیاز تعیین می گردد.
فرآیند رسوب زدایی چیلر
در اسید شویی چیلر حتما باید از پمپ مناسب استفاده کرد که تیغه های آن غیرفلزی باشد.
هیچ وقت اسید به سیستم لوله کشی فاضلاب وارد نکنید زیرا اسید بسیار خورنده است و باعث اسیب دیدن آن میشود حتما قبل از آن توسط مواد قلیایی خنثی کنید.